Vrijdagtip 8 aug. 2011


Onbewaakte momenten
Foto’s van Marianne Breslauer in het Joods Historisch Museum
15 juli t/m 13 november 2011

Het Joods Historisch Museum toont t/m 13 november 2011 de tentoonstelling onbewaakte momenten met foto’s van de Berlijnse fotografe Marianne Breslauer (1909-2001). Ondanks haar kleine oeuvre wordt zij als een van de belangrijkste avant-gardistische Duitse fotografen van het interbellum gezien. Het JHM haalt haar werk naar Nederland voor een eerste overzichtstentoonstelling.

Breslauers fotografie kenmerkt zich door een opmerkelijke combinatie van het modernistische ‘Neue Sehen’ en een geheel eigen poetische stijl. Zij werkte samen met andere belangrijke fotografen van het modernisme als Paul Citroen, Erwin Blumenfeld en Man Ray, en liet zich inspireren door Andre Kertesz en Brassai. Haar camera was vooral gericht op gewone mensen en de details aan de rand van het moderne stadsleven waarachter zij een verstilde werkelijkheid ontdekte die zich alleen in onbewaakte momenten laat betrappen. Ook het portret was een geliefd genre van Breslauer. Moderne, vrijgevochten vrouwen verschenen regelmatig voor haar lens. Haar foto’s van dit type ‘nieuwe vrouw’ droegen sterk bij aan de beeldvorming van de zelfbewuste vrouw uit de jaren ’20.

www.jhm.nl

maandag 8 augustus 2011

terug naar het overzicht

Comments are closed.